ARTZONE 42 | GALLERY

 

Ο Χρήστος Ζυγομαλάς είναι ένας καλλιτέχνης που συνθέτει με ευρηματικότητα και ευαισθησία έργα από ανακυκλωμένα υλικά, τα οποία θεωρούνται άχρηστα για τους περισσότερους. Στις γλυπτοζωγραφικές συνθέσεις του, τα υλικά αυτά αποκτούν μια καινούρια υπόσταση, λάμπουν θριαμβευτικά, καθώς διασώζονται και αναγεννώνται μέσα από τον νέο τρόπο χρήσης τους. Με υπαινιγμούς σε θέματα περιβαλλοντικά και ερωτήματα που απασχολούν την καταναλωτική μας κοινωνία, η εικαστική ματιά του αντικρίζει τον κόσμο που μας περιβάλλει πέρα από την προφανή του διάσταση.

> Αποθήκευση δελτίου τύπου
Nocturama

> Μεγέθυνση Τίτλος Έργου: The shadow of the Black Fish
  Διαστάσεις: 87 x 124 εκ
  Tεχνική /υλικά: Μικτή τεχνική

"Ο Χρήστος Ζυγομαλάς χρησιμοποιεί στα εικαστικά του έργα βιομηχανικά παράγωγα μαζί με διάφορα επιλεγμένα από τον ίδιο υλικά, τα οποία καθημερινά περιθωριοποιούνται, όπως είναι κάποια είδη ξύλων, παλιές εφημερίδες και σύμπακτοι δίσκοι (CD). Τα υλικά αυτά τα χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης αξιοποιώντας το χρώμα, το σχήμα και την υφή τους ή την αίσθηση που προκαλούν όταν οργανικά τα εντάσσει στις φόρμες του.

Τα έργα του παραπέμπουν στις ορατές και στις αθέατες όψεις της φύσης και του κόσμου γενικότερα. Ενός κόσμου, που στις δικές του γλυπτοζωγραφικές συνθέσεις ενσωματώνει την υψηλή τεχνολογία ως μέρος ενός ανακυκλωμένου συνόλου, το οποίο λειτουργεί διαδραστικά και αναμορφωτικά. Τα ευτελή υλικά αποκτούν μια ελκυστική πολυτιμότητα, φανερώνοντας αφενός τις δυνατότητες αναστρεψιμότητας όσων έχουν θεωρηθεί ως περιττά και αμελητέα, αφετέρου την ίδια τη διαδικασία του καταναλωτισμού μέσα από τις δυνατότητες άσκησης ελέγχου και κριτικής.

Περισσότερο απ' όλα ωστόσο, τα έργα του Χρήστου Ζυγομαλά αποκαλύπτουν τις όψεις μιας πολυδιάστατης πραγματικότητας που μετασχηματίζεται αποκτώντας υπερβατικές διαστάσεις. "

Αθηνά Σχινά
Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης

> Βιογραφικό εικαστικού (.doc)  
> Αποθήκευση κειμένου (.doc)  
Into the night
Τίτλος Έργου: Debutante

Διαστάσεις: 64 x 59 εκ
Τεχνική/ υλικά: Μικτή τεχνική

> Μεγέθυνση


"Σ' έναν κόσμο με αναποδογυρισμένες αξίες τα απορρίμματα πιθανόν μπορεί να κρύβουν θησαυρούς, οπότε θα μπορούσαν και να πάρουν και ρεβάνς.... Μέσα στη δυναστεία των ευθειών και των τετράγωνων πραγμάτων στην οποία ασφυκτιούμε όλοι μας, υπάρχει το υλικό αποτέλεσμα της καταστροφής και αυτό ακριβώς είναι που έχει σημασία. Ο νούς εξετάζει πάλι τα πράγματα αυτά πέραν της προγενέστερης χρήσης τους και αρχίζει το έργο του δημιουργώντας μια καινούργια ζωή. Είναι μια ακόμη απόδειξη πως το έργο είναι ο προορισμός όλων των καταστάσεων της τρισδιάστατης πραγματικότητας. Και για το έργο δεν υπάρχει λάθος και σωστό, αλλά μόνο η σύνθεσή τους με βάση τον Λόγο. Το ψάρι, η σφαίρα, το CD, η εφημερίδα, το περιοδικό, τα ξύλα, τα σίδερα, το φανταστικό, το ερωτικό, το ιδεολογικό αυτός είναι ο κόσμος μας, ή μάλλον ο μετα-κόσμος μας, ο κόσμος που μας περιβάλλει καθημερινά. Γιατί όλα είναι Λόγος, μέτρο, αναλογία, σε ασύμμετρη ισορροπία."

Χρήστος Ζυγομαλάς

Night doors
Τίτλος Έργου: Koρυφαίος καταναλωτής

Διαστάσεις: 34 x 59 εκ
Τεχνική/ υλικά: Μικτή τεχνική

> Μεγέθυνση