Τρέχουσα Έκθεση

az42_site_header

exh-img

 

 

Δημιουργικός Συνεργάτης

clio-muse-logo-2

 

Κατέβασε την Clio Muse και ανακάλυψε την έκθεση της Έλλης Γρίβα ‘ΜΑΖΕΙ Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ’ στο κινητό σου

Η γκαλερί ART ZONE 42 έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό την 16η ατομική έκθεση ζωγραφικής, ποίησης, installation, performance και βιβλίου της εικαστικού Έλλης Γρίβα, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, με τίτλο: MAZEI Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 7:30μμ.

Η έκθεση διαρκεί τρεις εβδομάδες κατά τις οποίες ξετυλίγεται διαδοχικά η φιλοσοφία ενός ολοκληρωμένου έργου, με διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα. Η καλλιτέχνης είναι η ίδια μέρος του έργου, ενόσω ο χρόνος διαπερνά στην ουσία τρεις εκθέσεις: το ΜΑΖΕΙ, το ΠΟΤΕ και το ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Ο χώρος της έκθεσης θα μεταλλάσσεται στον χρόνο με διαφορετικές εικαστικές παρεμβάσεις κάθε φορά και θα περιλαμβάνει έκθεση ζωγραφικής, performance, και παρουσίαση ποιημάτων άρρηκτα δεμένων με την εικόνα. Ο «θεατής» θα έχει την ευκαιρία να συνδιαλαγεί με την καλλιτέχνη και στις τρεις πλευρές του έργου της.

Η Έλλη Γρίβα, στο πλαίσιο της νέας της ατομικής έκθεσης, χωρίς να διαχωρίζει το εικαστικό από την ποίηση, έχει δημιουργήσει παράλληλα το βιβλίο «MAZEI  Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ» (εκδ. Άλλωστε) με εικόνες και ποιήματα, που θα παρουσιαστούν από την ίδια στην έκθεση.

Επίσης, για ορισμένο χρονικό διάστημα, θα υπάρχει στον χώρο ΤΟ ΜΑΖΕΙ, ένα ζωγραφισμένο επιτραπέζιο διαδραστικό παιχνίδι. Είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με αναφορές στα παλιότερα κλασσικά επιτραπέζια παιχνίδια, μόνο που εδώ δεν υπάρχει νίκη. Είναι ένα παιχνίδι αγαπησιάρικο, συντροφικότητας, ανοίγματος, επικοινωνίας και αλληλεγγύης.  Οι «παίκτες» καλούνται να παίξουν μόνο επειδή επιθυμούν να συνδεθούν και να φτάσουν στο ΜΑΖΕΙ. Για την καλλιτέχνη ΤΟ ΜΑΖΕΙ είναι πρώτα φιλοσοφία ζωής και μετά τέχνηδηλαδή τρόπος να υπάρχειχουμε. Η Έλλη Γρίβα δημιουργεί ζωγραφίζοντας ένα ενδοσκοπικό παιχνίδι που σε αυτήν την εποχή μιλάει για το Όραμα σαν Στόχο. ΤΟ ΜΑΖΕΙ είναι η απάντηση στην ερώτησησε κάθε ερώτηση!

Μία έκθεση σε 3 πράξεις, όπου για την καλλιτέχνη το «Μαζ(ε)ί» γίνεται πλέον ρήμα. Σημαίνει, συμβολίζει ,ταυτοποιεί. Μία έκθεση όπου ο Ενιαίος Κόσμος, Λέξεις, Εικόνες, Σώμα, Χώρος, ΧρόνοςΕνοποιούνται. Για την Έλλη Γρίβα το τελευταίο αυτό πρότζεκτ, πέρα από την 16η ατομική της έκθεση, αποτελεί και το πρότζεκτ της ζωής της, ως φιλοσοφία.


Η θεωρητικός τέχνης, Δόμνα Χανουμίδου, γράφει για την νέα ατομική έκθεση της Έλλης Γρίβα:

ΜΑΖΕΙ

ή

ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

«Τίποτα δεν είναι απολύτως νεκρό: κάθε νόημα θα έχει την πανηγυρική του επιστροφή. Το ζήτημα του Μεγάλου Χρόνου»

Μιχαήλ Μπαχτίν

Στο εικαστικόαλλά και ποιητικόσύμπαν της Έλλης Γρίβα, φόρμες, χρώματα, λέξεις, έννοιες, σύμβολα λειτουργούν ως μια αδιάρρηκτη οντότητα, ως μια σύνθεση ενιαία εικόνας και λόγου.

Με ματιά ανήσυχα διεισδυτική και σύγχρονα εξπρεσιονιστική και χάρη στην ευφυή  γλωσσοπλαστική της δεινότητα, όπως και σε ένα πηγαία εκρηκτικό αυτοματισμό γραφής, η Γρίβα δομεί έναν εικαστικό κόσμο πέρα και έξω από τα συνήθη όρια του πεπερασμένου των αισθήσεων μας.

Διότι, ο πληθωρικός της κόσμος προ(σ)καλεί το θεατήαναγνώστη, όχι απλά να δει, να ακούσει, να αγγίξει, να οσμιστεί ή και γιατί όχι να γευτεί, αλλά να διεισδύσει, να νιώσει, να συναισθανθεί, να διαλογιστεί, να θέσει δηλαδή σε λειτουργία κάθε νευρώνα του ανθρώπινου σώματος.

Κάθε θέασηανάγνωσηκαι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται ταυτόχρονα και για τα δυοανοίγει μια πόρτα σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν, ορατό ή αόρατο, υπάρχον ή φανταστικό, απτό ή απόκοσμομικρή σημασία έχει εξάλλου, προϋποθέτειμετακίνηση πέρα και έξω από τα προφανή.

Προϋποθέτει ένα ταξίδι σε μια άλλη διάσταση όπου ο δεδομένος Χώρος, όπως τον γνωρίζουμε στις τρεις φυσικές του διαστάσεις, αποκτά μια τέταρτη εξίσου δομική, αυτή του Χρόνου

Με άλλα λόγια, οι εικαστικές οντότητες της Έλλης Γρίβα ως «Ζώσες» οι ίδιες μέσα στο τρισδιάστατο της φυσικής τους ύπαρξης επικοινωνούν και συνδιαλέγονται με τον Άλλο, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον Μέγα Χρόνο, όπως χαρακτηριστικά τον προσδιορίζει ο Μιχαήλ Μπαχτίν, γίνονται το όχημα ενός διαδραστικού παιχνιδιού, που τοποθετείται σε ΧωροΧρόνο  άλλο του πραγματικού ή του νοητού.

Ο τίτλος μας προδιαθέτει ήδη, για μια θεώρηση διαφορετική, όπου η Χρονική Συντεταγμένη είναι θεμελιώδους σημασίας.

Η δημιουργός μεταποιεί εύστοχα το σημασιολογικό φορτίο ενός επιρρήματος (μαζί), ενός άκλητου δηλαδή μέρος του λόγου δηλωτικού ταυτόχρονα και τόπου και χρόνου, σε ρήμα φωνής ενεργητικής και χρόνου ενεστώτα (ΜΑΖΕΙ) για να το νοηματοδοτήσει αποτυπώνοντάς το στη συνέχεια σε ένα πλήθος ανεξάντλητων καλλιτεχνικών οντοτήτων.

Αυτός ο Γρίβειος γρίφος, ως άλλος μίτος της Αριάδνης, αποτελεί την Ακρη του Νήματος, σε μια περιπλάνηση ΧωροΧρονική στο λαβύρινθο του Χθες και του Αύριο, του Ποτέ ή του Πάντα.

Αποτελεί την αφορμή για την εξερεύνηση ολόκληρης της κοσμοθεωρίας της καλλιτέχνιδος, την απαρχή ενός φιλοσοφικού στοχασμού με ποικίλες προεκτάσεις ή καλύτερα «προτροπές εφαρμογής» σε κάθε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων και σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας

ΜΑΖΕΙ, δηλαδή ενεργητική σύμπραξη ανθρώπων, μια κατάσταση διαδραστική, μια συνέργεια υπερβατική.

Είναι ταυτόχρονα η πρόσκληση της καλλιτέχνιδος για το Ταξίδι και η αποδοχή από μέρους του θεατή.

Είναι συντονισμός ενεργειών, διαθέσεων, Μνήμης και Σάρκας. Όρος απαράβατος του παιχνιδιού.

Είναι η συνάντηση των Ανθρώπων σε Ορισμένο Χώρο και Χρόνο, είναι η Συγχρονικότητα, είναι μια συγκεκριμένη στιγμή στο άπειρο της διαχρονίας, που μπορεί να περνά όμως ποτέ δε χάνεται.

Είναι το ΕΔΩ και ΤΩΡΑ έτσι όπως αυτό δημιουργήθηκε μέσα στο χρόνο από δύο τουλάχιστον ενεργές δυνάμεις.

Μνήμες, βιώματα, συναισθήματα, πόθοι και πάθη εγγεγραμμένα ανεξίτηλα σε νου και σάρκα, μεταπηδούν με ευαισθησία πάνω στο χαρτί, το μόνο υλικό πάνω στο οποίο δημιουργεί η Γρίβα, ακριβώς λόγω την ευθραυστότητας του που θυμίζει εκείνη της ύπαρξης κάθε έμβιου όντος πάνω στον πλανήτη.

Την ίδια αυτή ποιότητα του εφήμερου καταγράφουν και οι περφόρμανς της.

Και είναι εκεί και τότε, την ώρα του δρώμενου, που γίνεται εμφανής περισσότερο από οπουδήποτε αλλού η φυσικότητα με την οποία η ίδια η εικαστικός διαχειρίζεται το σώμα της ως φορέα Χρόνου μέσα στο χώρο.

Φτάνει να παρατηρήσει κανείς με προσοχή κάθε κίνηση του κορμιού της, κάθε έκφραση του προσώπου της, να ακούσει με προσοχή κάθε λόγο που εκφέρει, να ακολουθήσει κάθε στιγμή της εικαστικής αναπαράστασης για να απομονώσει αυτόματα και σχεδόν μαγικά την συνάντηση αυτή από το φυσικό της χώρο και να την τοποθετήσει εκεί, σε έναν άλλο χρόνο μοναδικό και σίγουρα ανεπανάληπτο.

Επαναδιαπραγμάτευση του Χρόνου σε όλα τα επίπεδα, και γιαυτό η εικαστικός επιλέγει σε αυτή την παρουσίαση της δουλειάς της να συμπυκνώσει ή να διαστείλει την πολύπλευρη έννοια του, δοκιμάζοντας να αποτυπώσει τρεις διαφορετικούς χωροχρόνους, όσες και οι εβδομάδες της έκθεσης.

Τρεις διαφορετικές εκδοχές παρουσίασης, τρείς διαφορετικές αντιλήψεις του Χώρου που θα μεταμορφώνεται κάθε βδομάδα μέσα από μια νέα επιλογή και ενσωμάτωση των ζωγραφικών οντοτήτων της καλλιτέχνιδας σε αυτόν.

Τρεις ξεχωριστές εικαστικές προτάσεις με νέα έργα κάθε φορά, ανεξάντλητες ως προς την ουσία τους, που όμως στο σύνολο τους συνθέτουν και δομούν με μαεστρία και διορατικότητα πέρα από μια καινοτόμο παρουσίαση, όλη τη φιλοσοφία ζωής και έργου της Έλλης Γρίβα, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη χρονική της συνέχεια στο ποτέ ή στο για πάντα, τον ένα και  μοναδικό Χωροχρόνο της ίδιας της ύπαρξης.

ΜΑΖΕΙ.

Δόμνα Χανουμίδου, Θεωρητικός Τέχνης


Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης, γράφει για την Έλλη Γρίβα με αφορμή την νέα της έκθεση:

ΣΕΠΙΣΤΕΥΩΜΕΧΡΙΤΟΤΕΛΟΣ

Έλλη Γρίβα: το κανονικό θα ήταν να ζούσε στην Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο και να την λογαριάζουν ήδη μια από τις μεγαλύτερες ζωγράφους του κόσμου. Εδώ και είκοσι χρόνια πλάθει μέσα από εικόνες της έναν αυτόνομο κόσμο ερωτικής αλληλοφαγίας, έναν κόσμο αιμάσσοντα, τηκόμενο και δακρυρροόντα. Προφήτισσα μιας άλλης δοτικότητας, στην κανονικότητα που αναφέρθηκα, θα ζωγράφιζε βιβλία, ποτήρια, παιχνίδια ανηλικών και ενηλίκων, κουτιά μερέντας αλλά και δονητές, ρούχα μεγάλων οίκων μόδας και σήματα μεγάλων διοργανώσεων. Τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2000 θα βάζανε τις εικόνες της στις φωτογραφίες του προφίλ τους στο facebook.

Η Έλλη όμως δεν είναι κανονική: για την ακρίβεια, είναι ένα ζωντανό καλλιτεχνικό project που κάνει κάθε κανονικότητα να μικροφωνίζει. Κάποτε άρχισε να πλέκει τις εικόνες της με λέξειςκαι έπειτα να πλέκει όλα αυτά με το σώμα της. Ήταν απολύτως βέβαιο πως δεν θα την καταλάβαιναν παρά ελάχιστοι στην φριχτά ξοδεμένη Ελλάδα. Το ήξερα καλά αυτό όταν εξέδωσα το πρώτο της βιβλίο (το 11/ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΧΩΡΟτο βγάλαμε στο δήγμα το 2011), της το είπα, μα δεν την ένοιαζε. Και έκτοτε έχει εκραγεί μια τερατικά διαστελλόμενη ποιητική ορμήπου παντρεύεται την ίδια την Έλλη και δεν μπορεί θαρρείς να ξεκολλήσει. Ατεμάχιστη, ανάρπαστη, αναπόδραστη, αμάχατη δεν θα σταματήσει και δεν θα την σταματήσουν. Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια /η εγκράτεια /η γαμημένη βιολογία /ο θάνατος.

Φυσικά κάποτε θα την καταλάβουνκαι θα αρχίσουν το αναδρομικό παραλήρημα για το εξωφρενικό της ταλέντο. Αλλά δεν την νοιάζει τίποτε από όλα αυτά. Το μόνο που την νοιάζει είναι η υλοποίηση της ψυχής. Της ψυχής που είναι δική της και δική μας. Της ΨΥΧΗΣΕΜΕΙΣ (όπως θα έγραφε). Και ξέρει το τίμημα: αυτό που ζωντανεύεις πρέπει να σε φάει. Μοιάζει το απαγορευμένο παμπάλαιο δειλινό: όσο η Έλλη γεννά την ψυχή, τόσο η ψυχή τρώει την Έλλη.

Η απόληξη της θα είναι να αρχίζει να κεντάει τατουάζ σε πλάτες ανθρώπωνμε την υπόσχεση πως κανείς από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα δει τι κουβαλάει στην πλάτη του. Και κάποτε όλα αυτά τα τατουάζ θα ζωντανέψουν μονομιάς. Αυτό θα είναι σταλήθεια ενδιαφέρον: μια δεύτερη ανθρωπότητα θα γεννηθεί στις πλάτες της πρώτης, μια ανθρωπότητα γεμάτη βογκητά και γκάβλα και αίμα της ελπίδας.

Η Έλλη είναι ένας εαυτός που ονειρεύεται κάτι μετά από τον εαυτό: τον μεγάλο σπασμό που θα ενώσει τα δύο Ηλιοστάσια και θα αποκαλύψει την ΜΕΡΑΝΥΧΤΑ. Η Έλλη είναι ένα σώμα παραπονεμένο που δεν μπορεί να χωρέσει το μέγα δώρο που διανοήθηκε πωςγίνεταιστ’-αλήθεια, τις απειλητικές γραμμές που γυρεύουν να ζωντανέψουν, τις έκθετες λέξεις που λιμάρει επίμονα για να τις κάνει ξυράφια και να τις καταπιεί διότι κάπου διάβασε πως η ζωή αξίζει μονάχα έτσι, καταπίνοντας ξυράφια, καταπίνοντας καρφιά, καταπίνοντας φωτοσπάθες. Γιατί σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια /η εγκράτεια /η γαμημένη βιολογία /ο θάνατος.

Η Έλλη είναι ένα φίδι του λαιμού: μπορεί να αγαπήσει περισσότερο από όσο μπορούμε να φοβηθούμε.

Θανάσης Τριαρίδης, Σεπτέμβριος 2016