Painting, Ζωγραφικη

‘’ΑΣΤΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ’’ – της Ψυχής, του Νου, της Φαντασίας –

Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ., εγκαινιάζεται στην Αrt Zone 42 Gallery η ατομική έκθεση της Δανάης  Γραμμένου – Νικολινάκου, με τίτλο ‘’ΑΣΤΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ’’- της ψυχής, του νου, της φαντασίας – . Τα έργα που παρουσιάζονται είναι ζωγραφικά, κατασκευές και μεικτές τεχνικές με διάφορα φυσικά πετρώματα.

Η Δανάη Γραμμένου – Νικολινάκου υλοποιεί εικαστικά ένα πολύ ιδιαίτερο σύμπαν, σχεδόν απόκοσμο, που αιωρείται μεταξύ ονείρου και  πραγματικότητας.  Γραμμές και χρώμα απευθύνονται στο υποσυνείδητο, κινητοποιώντας λογική και φαντασία, με στόχο να ταξιδέψει ο θεατής όπου και όπως αυτός νομίζει. Οι δημιουργίες της αναφέρονται στην επιτάχυνση της κοσμικής διαστολής του σύμπαντος, στον πληθυσμό της Ανδρομέδας, όπως  εμφανίζεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer, με φωτεινά συμπλέγματα αστέρων, πλήθος από νεφελώματα, ογκώδεις λωρίδες σκόνης που θερμαίνονται όταν δημιουργούνται τα νεαρά αστέρια. Στα ορατά οπτικά μήκη κύματος, η θερμή σκόνη παίρνει διάφορες αποχρώσεις, όπως παρατηρείται και στα έργα της εικαστικού.  Οι γαλαξίες αποτελούν πηγή έμπνευσης, καθώς περικλείουν τεράστια βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκόνης και πιθανώς, αόρατης σκοτεινής ύλης. Όλα διέπονται από μια διαλεκτική ένταση μεταξύ των πόλων της αταξίας και της τάξης. Η ενότητα των κοσμικών στοιχείων και η ένταση αυτή που τη χαρακτηρίζει προβάλλεται μέσα από τη νέα σειρά των εντυπωσιακών έργων της Δανάης Γραμμένου – Νικολινάκου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δανάη Γραμμένου-Νικολινάκου

Γεννήθηκε στον Πειραιά, ζει και εργάζεται στη Γλυφάδα. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται κυρίως με τα εικαστικά. Πραγματοποίησε εξαετείς σπουδές, θεωρητικές και πρακτικές στις Εικαστικές Τέχνες. Φοίτησε στο Athens College of Fine Art ‘’Ι.Βοργίας’’. Διδάχθηκε Ιστορία της Τέχνης σε διετές πρόγραμμα από την Ιστορικό Τέχνης, Μπέττυ Χατζηπλή. Παρακολούθησε δύο χρόνια μαθήματα Αισθητικής και Φιλοσοφίας της Τέχνης με καθηγητή τον Δρ. Λάζαρο Κωνσταντινίδη.  Στη συνέχεια, φοίτησε στο University of Fine Art στο Βolton της Αγγλίας, από το οποίο αποφοίτησε με Bachelor (BA Hons.). Πραγματοποίησε διπλωματική εργασία με θέμα Περιβάλλον – Αύγουστος 2007 – Πελοπόννησος , με εγκαταστάσεις στο χώρο (Arte Povera).

Aποτελεί βασικό μέλος της ομάδας “Καλλιτέχνες Παλαιού Φαλήρου” και έχει κάνει αρκετές ομιλίες – παρουσιάσεις με οπτικό – ακουστικό υλικό, σχετικά με την τέχνη και τη φιλοσοφία της τέχνης. Ασχολείται με τη ζωγραφική, τη χαρακτική, το collage, τις video εγκαταστάσεις και τις κατασκευές στο χώρο. Δημιουργεί μεικτές τεχνικές με διάφορα φυσικά πετρώματα.

Οι σκέψεις για τη σύλληψη των έργων της  συνήθως είναι: Η κρίση των αξιών, η  καταστροφή του περιβάλλοντος, ο διάλογος του σύμπαντος με τον άνθρωπο. Για την ίδια η μεταφυσική διάσταση και το υπαρξιακό γίγνεσθαι, καθορίζει το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα. Πολλά έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.