ARTZONE 42 | GALLERY

Την Τρίτη 15 Μαϊου, στις 8 μ.μ. εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης ART ZONE 42, επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, η όγδοη ατομική έκθεση της εικαστικού Mary Cox με τον τίτλο 'Dreamers in Reality'.

> Αποθήκευση δελτίου τύπου

MARY COX | Dreamers in Reality
 
> Μεγέθυνση Τίτλος: Beam Me Up
  Διαστάσεις: 33 x 49 εκ
Τεχνική: Μεικτή τεχνική σε ξύλο
© 2012 copyright reserved by Mary Cox

H Mary Cox είναι Αμερικανίδα ζωγράφος, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά θέματα που αφορούν την Αθήνα, την πόλη στην οποία έχει συνειδητά επιλέξει να ζει τα τελευταία δεκαεννέα χρόνια. Η νέα σειρά έργων της, που θα παρουσιαστεί στην έκθεση με τίτλο "Dreamers in Reality" διαπραγματεύεται το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της μετακίνησης με ποδήλατο. Η έκθεση αποτελείται από μια μεγάλη σειρά έργων διαφόρων διαστάσεων, μεικτής τεχνικής σε ξύλο, με θέμα την ποδηλασία στην Αθήνα. Καθώς η ίδια είναι οπαδός αυτού του εναλλακτικού μέσου μετακίνησης, το ενδιαφέρον της εστιάζεται στην απόδοση, με σύγχρονο τρόπο έκφρασης, της ποδηλατικής εμπειρίας και διαδρομής μέσα στο αστικό περιβάλλον, κατά την οποία ένα νοητικό παιχνίδι εξελίσσεται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό.

MARY COX | Dreamers in Reality
 
> Μεγέθυνση Τίτλος: What Goes Around
  Διαστάσεις: 44 x 42 εκ
Τεχνική: Ακρυλικά σε καμβά
© 2012 copyright reserved by Mary Cox

Το ύφος της Mary Cox βασίζεται στη σύζευξη της ζωγραφικής με φωτογραφικά στοιχεία προκειμένου να αντιπαραθέσει το ρεαλιστικό με το ιδεατό, το συγκεκριμένο με το αφηρημένο. Φωτογραφίες από τους ποδηλάτες και τις διαδρομές τους πλαισιώνονται από επαναλαμβανόμενα μοτίβα και σπείρες μέσα σε ένα ποπ-αρτ αισθητικό και χρωματικό περιβάλλον. Ψυχεδελικά σχέδια, έκδηλα στον ουρανό, προσδίδουν την ονειρική κατάσταση και την ευφορία μέσα στην οποία συντελείται αυτή η εμπειρία, το ταξίδι, η μεταφορά, δηλώνοντας την αέναη κίνηση. Η έντονη προβολή των ποδηλατικών τροχών επάνω σε ένα χάρτη-φόντο σε ορισμένα έργα της, εντείνει αφενός την ονειρική διάσταση, ενώ ταυτόχρονα απεικονίζει μια ανάγκη για προσαρμογή σε νέες καταστάσεις διαβίωσης, εξ'ολοκλήρου ρεαλιστικές.

MARY COX | Dreamers in Reality
 
> Μεγέθυνση Τίτλος: High
  Διαστάσεις: 50 x 50 εκ
Τεχνική: Μεικτή τεχνική σε ξύλο
© 2012 copyright reserved by Mary Cox

Στα έργα της ζωγράφου πολλές φορές διακρίνεται μια τάση φυγής από την πραγματικότητα. Οι ποδηλάτες της κινούνται, φεύγουν, περιδιαβαίνουν τις λεωφόρους και βιώνουν τις διαδρομές τους, αφήνοντας πίσω τους μια νέα, βελτιωμένη οδό, η οποία σηματοδοτεί την δυνατότητα της προσαρμογής σε νέους τρόπους σκέψης και δράσης. Όχι απαραίτητα σε σχέση με το θέμα της μετακίνησης, αλλά και σε ευρύτερους τομείς, σε μια εποχή που η ανάγκη για έμπνευση, δημιουργικότητα και εναλλακτικές λύσεις, είναι πιο έντονη όσο ποτέ.


Η έκθεση συμπίπτει με την 5η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Μαϊο. Κατά την ημέρα αυτή, οι δρόμοι των πόλεων της Ελλάδας θα γεμίσουν από ποδηλατικούς τροχούς των λάτρεων του εναλλακτικού μέσου μεταφοράς.


Η Mary Cox μετέβη το 1993 από την Νέα Υόρκη στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Έχει πτυχίο στις Καλές Τέχνες (Μaster of Fine Arts) από το πανεπιστήμιο Academy of Art University του Σαν Φρανσίσκο. Τα τελευταία χρόνια διαπραγματεύεται μέσα από τη δουλειά της κοινωνικά θέματα που έχουν σχέση με την Ελλάδα. Μια σημαντική σειρά έργων που δημιούργησε με θέμα την μετανάστευση, υπό τον τίτλο 'From Another Place', εκτέθηκε ολόκληρη στη LAB11, την Biennial της Σουηδίας το 2011. Το 2010 συμμετείχε στο Bicycle Film Festival στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Έχει πραγματοποιήσει επτά ατομικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα και έχει λάβει μέρος σε αρκετές επιλεγμένες ομαδικές. Η πιο πρόσφατη σειρά έργων της αφορά το κίνημα των ποδηλατών στο κέντρο της Αθήνας, η οποία θα παρουσιαστεί τον Μάιο του 2012 στην γκαλερί ART ZONE 42.

Η έκθεση διαρκεί έως και το Σάββατο 2 Ιουνίου 2012. Ώρες λειτουργίας κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11:00-15:00 και 17:30 - 21:00. Tετάρτη και Σάββατο 11:00 - 15:00.
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.