ARTZONE 42 | GALLERY

Την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 μ.μ. εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Art Zone 42, επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Μπερδέκλη, με τίτλο "Happiness of the new age" .

Φανερά επηρεασμένος από τον κόσμο της διαφήμισης και της μόδας, o Κωνσταντίνος Μπερδέκλης ασχολείται με την διερεύνηση της γυναικείας φιγούρας, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από την σύγχρονη τυπογραφία. Ο καλλιτέχνης αξιοποιεί μέσα από το προσωπικό του ύφος γραφής, τον ρεαλισμό και την pop-art, ασκώντας κριτική και σχολιάζοντας τον τρόπο με το οποίο προβάλλεται σήμερα το γυναικείο είδωλο στην νέα αισθητική κουλτούρα των avant-garde περιοδικών και έντυπων καταχωρήσεων. Στα ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη, παρένθετες γυναικείες μορφές και αποσπάσματα από την φευγαλέα πληθώρα εικόνων-μοντέλων εννοιοδοτούν τον χώρο, ανατρέποντας το προφανές και μετασχηματίζοντάς το σε πρόκληση και απορία απέναντι σε στάσεις, ρόλους και συμπεριφορές. Τα έργα του διακρίνονται για την λεπτή τους ειρωνεία, καθώς ο ζωγράφος εστιάζει υπαινικτικά στην παραγωγή προτύπων της μόδας, τα οποία ζωντανεύουν - και παράλληλα παγιδεύουν - τις επιθυμίες ενός διεθνοποιημένου καταναλωτικού κοινού και τα οποία πολλές φορές, διευρύνοντας το πλαίσιο τους, ατενίζουν το μέλλον.


> Αποθήκευση δελτίου τύπου

Happiness
  Τίτλος Έργου: Strawberry Dream
> Μεγέθυνση Διαστάσεις: 80 x 60 εκ
  Tεχνική /υλικά: Λάδι σε καμβά

"Η έκθεση καταγράφει το «τώρα» μέσα απο σελίδες περιοδικών μόδας και ίντερνετ. Καταγράφει μια πραγματικότητα, ανάμεσα σε πολλές άλλες, που έχει να κάνει με την «ιδανική» ομορφιά και τα πρότυπα, με την σεξουαλικότητα αλλά και την θέση της γυναίκας, όπως παρουσιάζεται μέσα από έναν κόσμο με έντονη κίνηση, αυτόν της διαφήμισης και της φωτογραφίας. Η πληθώρα τέτοιων εικόνων μονοπωλεί τα μέσα και η γυναίκα ως σύμβολο αποκτά διττή σημασία: του θύματος αλλά και του θύτη. Με τον ίδιο τρόπο που εξουσιάζει, εξουσιάζεται, απελευθερώνεται αλλά και εμπορευματοποιείται. Τα πρότυπα όμως δεν μπορεί παρά να φλερτάρουν με την τελειότητα και να χαρακτηρίζουν αυτό που η κοινωνία ενδόμυχα θέλει να φτάσει και να ακολουθήσει, όπως εξάλλου και σε παλαιότερες εποχές. Η πληθώρα των εικόνων μόδας ανήκουν στην pop κουλτούρα, μιας και μας περιβάλλουν, αλλά πολλές φορές διευρύνοντας το πλαίσιο τους, ατενίζουν το μέλλον και δίνουν νέα προοπτική σε αυτό που μπορεί να θεωρείται κυρίαρχο. Η αναζήτηση αυτή τροφοδοτεί και ανανεώνει την εικόνα των προτύπων που είτε ξαναχρησιμοποιούν, είτε ακολουθούν νέους δρόμους, δοκιμάζοντας πολλές φορές τα καθορισμένα όρια. Η «υπερβολή του νέου» μέσα από αυτό, άλλοτε σοκάρει και απωθεί και άλλοτε προσελκύει προκαλώντας την προσοχή.

Happiness

Τίτλος Έργου: 5 euro

Διαστάσεις: 80 x 60 εκ
Tεχνική /υλικά: Λάδι σε καμβά> Μεγέθυνση


Η ζωγραφική μου αποσκοπεί στο να μεταφέρει επιλεκτικά σε ένα έργο επιμέρους στοιχεία, εστιάζοντας και δίνοντας χρόνο για σκέψη. Αυτό γιατί τα πρόσωπα μέσα απο την ζωγραφική αποκτούν διάρκεια και παλεύουν για τη δική τους θέση στην αιωνιότητα. Η φωτορεαλιστική απεικόνιση βοηθά το μύνημα να φτάσει ακέραιο, αναπαραγόμενο πιστά, ενώ συγχρόνως τα καθαρά περιγράμματα δίνουν μια αίσθηση απολυτότητας για το φαίνεσθαι. Αρκετές φορές η μορφή «κόβεται», σαν να θέλει να ελευθερώσει ωφέλιμο χώρο ή σαν να αυτοκαθορίζεται, δίνοντας την ευκαιρία στον καμβά να αποκαλυφθεί, κάνοντας έτσι πιο «εξωστρεφή» την σύνθεση. Όυτως ή άλλως, ο στόχος παραμένει και έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με την ομορφιά. Μια ομορφιά, η οποία καταγράφεται μέσα απο δυναμικές φόρμες, έντονες αντιθέσεις και χρώματα. Από την άλλη, η τυπογραφία παίζει και αυτή καθοριστικό ρόλο όσον αφορά την καθαρότητα του μηνύματος, μάχεται με την εικόνα και αλληλοσυμπληρώνει. Πολλές φορές οδηγεί στην ευδαιμονία του σίγουρου, επικυρώνει και επηρεάζει, διαβάζεται, άλλοτε κρύβεται και μερικές φορές δεν σημαίνει τίποτα. Έτσι ο θεατής σχηματίζει τις δικές του αλληλουχίες νοημάτων και προσδίδει στις λέξεις την δική του σημασία. Τα πρόσωπα μπορεί να είναι γνώριμα ή όχι, πάντως αναπαρίστανται για να τονίσουν την οικεία επανάληψη και σχέση μας με τον ευρύτερο κόσμο της διαφήμισης, μετασχηματίζονται και μοιραία ακολουθούν την δική τους νοηματική γλώσσα, μέσα απο ένα διαφορετικό μέσο και περιβάλλον."


Κωνσταντίνος Μπερδέκλης

> Βιογραφικό εικαστικού
> Αποθήκευση δελτίου τύπου

Happiness

Τίτλος Έργου: Scream

Διαστάσεις: 100 x 70 εκ
Tεχνική /υλικά: Λάδι σε καμβά> Μεγέθυνση

 

Happiness

 


Τίτλος Έργου: Happiness of the new age

Διαστάσεις: 100 x 70 εκ
Tεχνική /υλικά: Λάδι σε καμβά> Μεγέθυνση

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-15:00 και 17:30-21:00
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00-15:00
If your Email Program does not support HTML messages, click HERE to see Press Release