Η έκθεση παρουσιάζει τον Περικλή Κωστόπουλο, τον καλλιτέχνη που ζωγραφίζει για τις 'καταστάσεις' και τις συνθήκες της στιγμής, με άμεση αναφορά στον άνθρωπο. Τα έργα του, έγχρωμα σαν ψυχεδελική παραίσθηση, αποδίδουν την ανθρώπινη φόρμα και αποτυπώνουν τη ζωή, καθώς αυτή μετασχηματίζεται και εξελίσσεται, μέσα από παράγοντες ύπαρξης που υπακούουν στον κανόνα του 'τυχαίου'.
> Αποθήκευση κειμένου

> Μεγέθυνση Τίτλος Έργου: Αυτοπροσωπογραφία, 1983
  Τεχνική: Λάδι σε καμβά

"Τα έργα τού Περικλή Κωστόπουλου αποτελούν εκρήξεις χρώματος και ψυχισμού.
Οι εκτινάξεις του χρώματος είναι μεγαλειώδεις, αυθεντικές και μεγαλόπνοες. Υποβάλλουν ανεξάντλητες εντυπώσεις, συνειρμούς, εμπειρίες, καταστάσεις.

Τo κυριώτερο όμως είναι ότι η δουλειά του είναι απόλυτα προσωπική και στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης έχει κατορθώσει να διατηρήσει μια απόλυτα δική της προσωπικότητα".
Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν
Δρ. Ιστορικός της Τέχνης-Τεχνοκριτικός
> Βιογραφικό καλλιτέχνη (.doc)  
> Αποθήκευση κειμένου (.doc)  Τίτλος Έργου: Δύο κεφαλές, 1983

Διαστάσεις: 100cm X 120cm
Τεχνική/ υλικά: Λάδι σε καμβά
> Μεγέθυνση


"Με φόρμες που αναπηδούν από την ξαφνικότητα που προκαλεί η τυχαία εναπόθεση χρωμάτων άναρχα ή και σκόπιμα πολλές φορές ριγμένα, προσπαθώ να καταγράψω την κατάσταση-δράση επάνω στο θέμα και να το πραγματώσω. Έτσι γεννιούνται τα έργα μου μεσ’ στις στιγμές, σαν ο από μηχανής θεός να επεμβαίνει και να αποδίδει το αποτέλεσμα που αναζητώ.

Αυτή τη φόρμα της «κατάστασης» αποτυπώνω στο θέμα μου. Ο θεατής δε βιώνει μόνο μια εικόνα, αλλά και τις πιθανολογημένες καταστάσεις της στιγμής. Την μεταβλητότητα του παραστατικού στις άπειρες πιθανότητες εξέλιξης που έχει - και που ενα επιλεκτικό «τυχαίο» του δημιουργού το αφήνει να υπάρχει μπροστά στα μάτια μας.

Από αυτό το αποτυπωμένο «κοσμικό τατουάζ» χρωμάτων, γραμμών, σχημάτων, γεωμετρικών τόπων επάνω στα κατ΄εξοχήν ανθρωποκεντρικά έργα μου, προβάλλει το φως, η κίνηση, η εκφραστικότητα, σχηματίζοντας σχεδιαστικά στημένες εικόνες μέσα στον δικό τους κόσμο. Μακριά από επιτηδευμένες τεχνικές, η ζωγραφική μου έχει σκοπό να αποκαλύψει στον θεατή, με την προσωπική γραφή και αισθητική της, το αίσθημα ύπαρξης του θέματος-αντικειμένου.

Ζωγραφίζοντας με την επέμβαση του απολύτου και τυχαίου στην ανθρώπινη διάσταση, αποτυπώνω τις καταστάσεις, την ίδια τη ζωή. Εμπιστευόμενος στο ρίξιμο του χρώματος την επέμβαση του απολύτου για τον μετασχηματισμό του σε ανθρώπινες φόρμες, ισσοροπώντας τις αγωνίες μου την ώρα της ζωγραφικής πράξης, όλο και πιο πολύ κατανοώ το θαύμα της δημιουργίας από το τίποτα στο κάτι, που έρχεται ξαφνικά, έξω από προγράμματα, και σχηματίζει τη γέννηση του καινούριου."

Περικλής ΚωστόπουλοςΤίτλος Έργου: Γυμνό – κατάσταση - αποτύπωμα, 1983

Διαστάσεις: 50cm X 42cm
Τεχνική/ υλικά: Πλαστικό, ακρυλικό σε χαρτί
> Μεγέθυνση