ARTZONE 42 | GALLERY
Optima
> Μεγέθυνση  

Προσεγγίζοντας το τέλος μιας χρονιάς με πολλές προκλήσεις, αντιφάσεις και αδιεξοδικές καταστάσεις - λόγω της διεθνούς κρίσης και των συνθηκών που την συνοδεύουν - η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει μια ομάδα καλλιτεχνών, που αντιστέκονται με τα έργα τους στον αρνητισμό και στην κατήφεια, ερευνώντας εκείνοι τον ρόλο και τις δυνατότητες του οπτιμισμού μέσα από τις εκφραστικές διατυπώσεις της τέχνης. Η ίδια άλλωστε η γλώσσα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της πολυμορφίας της, αναλαμβάνει πλέον να αφυπνίσει συνειδήσεις και να ευαισθητοποιήσει τους θεατές, προς μια αλλαγή του κλίματος που ευρέως σήμερα επικρατεί, έτσι ώστε το άτομο (σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο), να διαμορφώσει μία διαφορετική φιλοσοφία ενατένισης και ενεργητικής συμμετοχής του, στον κόσμο που βιώνει και στη συνέχεια αντικατοπτρίζει.

Οι εικαστικοί δημιουργοί που συμμετέχουν στην ομαδική αυτή έκθεση, επιλέγουν και αξιοποιούν, μέσα από τα έργα τους, ποικίλες κατακτήσεις του παρελθόντος με σύγχρονες ωστόσο αντιλήψεις, στην βάση μιας νέας ηθικής στάσης και της ανάλογης ευθύνης που εκείνη συνιστά, εστιάζοντας προς μια μεταστροφή στην ποιότητα ζωής που παράγουμε και καταναλώνουμε. Οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες, επιθυμούν να επαναθεμελιώσουν αξίες, που απομακρύνουν την πραγματικότητα από την ισοπέδωση, την παθητικότητα και την απαισιοδοξία, γνωρίσματα τα οποία έχουν αφαιρέσει τα μικρά, όσο και τα μεγάλα οράματα από την καθημερινότητα, έχοντας παραλλήλως παγιδεύσει και ευνουχίσει την ατομική πρωτοβουλία, που συρρικνώνεται από την πολιορκία του φόβου, της βίας και της καταστροφολογίας. Αντιδρώντας σ' αυτά τα βιώματα, οι δημιουργοί αντιστέκονται στον εφησυχασμό, στην αδιαφορία και στον κυνισμό της εποχής μας, καθώς εναντιώνονται στην ομοιομορφία, στην παγκοσμιοποίηση και στην ισοπέδωση.

Μέσα από τα έργα τους φωτίζουν δρόμους, καλλιεργώντας ζωογόνες ελπίδες για το αύριο που ξημερώνει, με αισιοδοξία προς την ζωή και την πνευματικότητα που αγνοούμε. Ανασυστήνουν νέες ποιότητες και την αντίστοιχη αισθητική που εκφράζει και απαιτεί ο εσωτερικός μας εαυτός. Μέσα από τα έργα τους, διακρίνονται επίσης εκφραστικές δυνατότητες που διαθέτει ο σύγχρονος κόσμος μας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τις μετατραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, της εσωστρέφειας και της άγονης εντυπωσιοθηρίας. Την ελπίδα τους καταθέτουν αυτοί οι σύγχρονοι καλλιτέχνες, μακριά από περιορισμούς, αποκλεισμούς και ποικίλων ειδών ρατσισμούς, προσβλέποντας στο σήμερα των παραλειπομένων ευκαιριών και στο μέλλον που με πίστη στον Άνθρωπο και στο περιβάλλον του, επαναθεμελιώνεται, με εκσυγχρονισμένα εικαστικά ιδιώματα και συναίσθηση.

Αθηνά Σχινά
Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης

Συμμετέχουν 24 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό:
Ρένα Αβαγιανού, Λεμονιά Αμαραντίδου, Παρασκευή Γαρδέλη, Νίκος Γερμανός, Μary Louise Coulouris, Ζanna, Kώστας Καρνάβας, Ανδρέας Κατσιμάρδος, Νικόλας Κληρονόμος, Birgit Kelly, Τζώρτζια Λάμπερτ, C.P. Marsellos, Mariko Matsuda, Oύλη Μοιρασγέτη, Χρήστος Μπαϊκούσης, Ειρήνη Μπογδάνου, Φωτεινή Οθωναίου, Mario de Paduanis, Αλεξία Παπαγεωργίου, Σοφία Παπαθανάση, Isabel Rock, Γιώργος Σκύθος, Αντώνης Τσακίρης και Σοφία Φωτιάδου.