Art Athina, Painting, Ζωγραφικη

W AS M # woman as muse | Art Athina 2014

Η πιο βαθιά εμπειρία του δημιουργού είναι θηλυκή,
γιατί είναι εμπειρία εισδοχής και κυοφορίας.

Rainer Maria Rilke, 1875-1926,
Τσεχο-Αυστριακός ποιητής

Πως ορίζεται το έναυσμα, η αφετηρία, που καταλήγει στο απώτερο αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου καλλιτεχνικού έργου, το οποίο διακρίνεται για την καλαισθησία, την αρμονία και την εικαστική του ‘δύναμη’;

Η αρχή εκείνη που παρακινεί και προέχει της δημιουργίας είναι ευρέως γνωστή και διαδεδομένη με μια ονομασία: ‘Μούσα’. Η ‘μούσα’, όντας μία, οικουμενική, αλλά ωστόσο διαφορετική για τον κάθε καλλιτέχνη, έχει τη δυνατότητα να τον οδηγήσει μέσα από σκοτεινά και φωτεινά πνευματικά μονοπάτια, μέχρι να ανακαλύψει ο ίδιος τη δική του ‘αλήθεια’.

Για ποιό λόγο όμως η λέξη ‘μούσα’ είναι γένος θηλυκού; Και γιατί η ορολογία ‘έμπνευση’ είναι δικό της αποκύημα; Ποιά είναι η βαρύτητα που ασκεί η γυναικεία φύση όσον αφορά την έξαρση της καλλιτεχνικής δημιουργίας;

Πέντε καλλιτέχνες, ο Τάσος Δήμος, ο Χαράλαμπος Κατσατσίδης, ο Κωνσταντίνος Μπερδέκλης, η Κατερίνα Ριμπατσιού και ο Ηλίας Τσακμάκης, εμπνέονται από το μυστήριο της γυναικείας φύσης και δημιουργούν έργα, στα οποία παρουσιάζεται το θηλυκό στοιχείο, πολύ συχνά με έντονη μεταφορική χροιά.

Ο Τάσος Δήμος παρουσιάζει εντυπωσιακές, ονειρικές εικόνες, στις οποίες πρωταγωνιστούν πεταλούδες και φιγούρες κοριτσιών, προσδίδοντας μια νότα αθωότητας και ανεμελιάς, υμνώντας κατά αυτόν τον τρόπο τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Η πινελιά του ακροβατεί ανάμεσα στο αφηρημένο και το συγκεκριμένο, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση συνεχούς και αέναης κίνησης.

Ο Χαράλαμπος Κατσατσίδης φιλοτεχνεί μνημειώδη, εκφραστικά έργα, με κυρίαρχο στοιχείο τη ρευστότητα των παραστάσεών του. Οι φιγούρες του, εκκωφαντικές και φοβερά μυστήριες, δημιουργούνται και ξεπροβάλλουν μέσα από τις ρέουσες πινελιές. Ο ίδιος τονίζει την αινιγματική φύση της γυναίκας, την οποία παρουσιάζει με κώδικες και συμβολισμούς.

Το έργο του Κωνσταντίνου Μπερδέκλη επηρεάζεται έντονα από την εικόνα που προβάλλουν για τη σύγχρονη γυναίκα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Φιλοτεχνεί ζωγραφικά έργα, με δεξιοτεχνικό ρεαλισμό, που ‘καθρεπτίζουν’ και ‘εγκλωβίζουν’ τη γυναικεία ομορφιά και ματαιοδοξία, παραπέμποντας σε φωτογραφήσεις μόδας του καταναλωτικού κόσμου.

Η Κατερίνα Ριμπατσιού ασχολείται με τη ‘συναισθησία’ που προκύπτει από τη σχέση καλλιτέχνη, έργου και θεατή, τη στιγμή που ο τελευταίος ‘διαβάζει’ το έργο της. Δίνει βάση στις εσωτερικές αναζητήσεις, την ψυχική διάθεση και την πνευματική δύναμη, γιαυτό και οι δημιουργίες της είναι μη παραστατικές, ισορροπώντας ανάμεσα στον εξπρεσιονισμό και την αφαίρεση.

Ο Ηλίας Τσακμάκης δημιουργεί τόπους, όπου με εναρκτήριο τη φυσική υπόσταση και μέσω παραβολικών αφηγήσεων, ερευνά πτυχές του χαρακτήρα, της θέσης και του ρόλου της γυναίκας από ενεργό μέλος της κοινωνίας, έως τεχνητό είδωλο. Το έργο του, στα επιμέρους στοιχεία του, είναι διανθισμένο από ετερόκλητα σύμβολα γλωσσολογικών και τεχνικών συστημάτων, θυμίζοντας αλχημιστικό πείραμα εν εξελίξει.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Δήμος Τάσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Δ. Κοκκινίδη, Δ. Μυταρά και Β. Δημητρέα. Πήρε υποτροφίες το 1985 και το 1986 και αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Hochschule der Kunste του Βερολίνου στο εργαστήριο του C.B. Marwan με υποτροφία από την Bosch. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, καθώς επίσης σε Κύπρο, Νέα Υόρκη και Γενεύη. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Αμερική, Ιαπωνία, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Κύπρο και Σαουδική Αραβία. Επίσης έργα του υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας, Κορίνθου, Καρδίτσας, σε δημόσιους χώρους της Κύπρου και στην Βουλή των Ελλήνων.

Ο Χαράλαμπος Κατσατσίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Αποφόιτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1982. Έχει διακριθεί το 1983 με υποτροφία Ι.Κ.Υ. για τρία συνεχή χρόνια και με υποτροφία του Ιδρύματος Κεφαλληνού, για ένα χρόνο. Το 1984 έλαβε πτυχίο στην Αισθητική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Diplôme d’Etudes Approfondies, Sorbonne, Paris I), ενώ για τα επόμενα τρία έτη (1984-87) συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts) στο Royal College of Art του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί της Αθήνας (Titanium Yiayianos Gallery, Gallery Batagianni, Gallery AΔ) και έχει παρουσιάσει μία ατομική έκθεση στις Βρυξέλλες (Art Base Gallery). Έχει συμμετάσχει επίσης σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Αγγλία, Ρωσία και Σουηδία, ενώ έργα του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές.

Ο Κωνσταντίνος Μπερδέκλης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε γραφιστική στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών της Αθήνας και εν συνεχεία ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στις Καλές Τέχνες ( MA in Fine Art) στο Πανεπιστήμιο Surrey της Αγγλίας. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει λάβει μέρος σε διάφορες επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Νέα Υόρκη. Έχει συνεργαστεί με περιοδικά, ηλεκτρονικές εκδόσεις και fanzine κόμικς ως εικονογράφος, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. ( Έχει συνθέσει τη μουσική επένδυση για την ταινία μικρού μήκους του Samgok Ha, με τίτλο ‘the stranger’, η οποία απέσπασε το 1ο Βραβείο Animation στο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας το 2004. Επίσης έχει λάβει συμμετοχή στο φεστιβάλ Βαβέλ το 2006 )

Η Κατερίνα Ριμπατσιού σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, (Α.Σ.Κ.Τ.)στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Γραφικών Τεχνών και Πολυμέσων και εκπόνησε τη διπλωματική της εργασία με θέμα ‘’Συναισθησία και Εικαστικές Τέχνες – Η επίδραση του φαινομένου της Συναισθησίας στη δημιουργικότητα’’. Είναι ιδρυτικό μέλος της πλατφόρμας τέχνης “Ορίζοντας Γεγονότων’’ συμμετέχοντας σε πολλές δράσεις της. Έκανε τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία.

Ο Ηλίας Τσακμάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε στο Β’ Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, από όπου αποφοίτησε το 2012 υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γ. Λάππα. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής, κεραμικής, σκηνογραφίας, φωτογραφίας και σύγχρονων πολυμέσων. Είναι, επίσης, απόφοιτος του τμήματος Χημείας του κλάδου Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συμμετάσχει σε πέντε ομαδικές εκθέσεις σε επιλεγμένες γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα. Δουλειά του παρουσίασε επίσης στην Διεθνή Συνάντηση Τέχνης Art-Athina 2013, στην γκαλερί Art Zone 42.