Painting, Ζωγραφικη, Μικτή τεχνική

Αειθαλείς Αποχρώσεις

Η μεταβατική εποχή ανάμεσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο πάντα συνοδεύεται από όμορφες αναμνήσεις. Είναι μια περίοδος κατά την οποία η ψυχολογία και οι σκέψεις ανασυντάσσονται, υπάρχει διάθεση για αναδημιουργία και η καθημερινότητα χαίρει διαφορετικής αντιμετώπισης.

Η γκαλερί Art Zone 42, επιθυμώντας να παρουσιάσει αυτή την αλλαγή εποχής με ανανεωμένη διάθεση και νέο αέρα, εγκαινιάζει την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου στις 8.00 μ.μ., την ομαδική έκθεση ‘Αειθαλείς Αποχρώσεις’. Η έκθεση φιλοξενεί, με αλφαβητική σειρά, έργα από τις εικαστικούς Έφη Βερικίου, Μιλένα Δημητροκάλλη, Μαρία Διακοδημητρίου και Πένη Μαναβή.

Η Έφη Βερικίου παρουσιάζει μια ενότητα από ζωγραφική-κολάζ, στην οποία συνδυάζονται μυστήρια και σαγηνευτικά βλέμματα με χρωματικές αποχρώσεις που θυμίζουν ηλιοβασιλέματα και καλοκαίρι. Το άχρονο φόντο στο οποίο ‘στέκουν΄οι συνθέσεις της υποδηλώνει μια ανάγκη για αναδιάρθρωση και αναζήτηση. Όσο ελεύθερες είναι οι ζωγραφικές τις συνθέσεις, οι γλυπτές της δημιουργίες αντίθετα είναι αυστηρά γεωμετρικές, στις οποίες το παιχνίδι με το φως επιτυγχάνεται με τη χρήση μικρών καθρεπτών.

Η Μιλένα Δημητροκάλλη με τις αφαιρετικές και αφηρημένες συνθέσεις της, εξάπτει τη φαντασία μας με γραμμικά σχέδια και φιγούρες αφαιρετικές με δύναμη και ρυθμό.  Οι πινελιές, οι φόρμες, το χρώμα και η υφή του υλικού είναι εντελώς απελευθερωμένα  ενώ συγκινούν βαθειά το θεατή. Καθώς τα χρώματα ‘γλιστράνε’ πάνω στον καμβά, θυμίζουν κύματα που σκάνε στην ακροθαλασσιά ή βροχερά φθινοπωρινά απογεύματα. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί το πινέλο, δηλώνει μια ήρεμη δυναμική και εξωτερίκευση πάθους.

Η Μαρία Διακοδημητρίου δημιουργεί έργα που αποπνέουν μια φθινοπωρινή αύρα, διανθισμένη με νοσταλγικές πινελιές. Η ίδια φιλοτεχνεί με την τεχνική του κολάζ τρισδιάστατα θέματα συνδυάζοντας τη συντροφιά των βιβλίων με τη νωχελική φύση, δυναμώνοντας τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, φυσικό και πνευματικό συνάμα.

Τέλος, τα εντυπωσιακά έργα της Πένης Μαναβή, μας υπενθυμίζουν ότι το καλοκαίρι μπορεί να κρατήσει λίγο ακόμα, καθώς η ίδια παρουσιάζει σε μεγάλη κλίμακα λεπτομέρειες της φύσης με εκθαμβωτικά χρώματα, τα οποία συναντά κανείς σε ηλιόλουστα τοπία της εξοχής. Στοιχεία απο την ελληνική ύπαιθρο όπως φραγκόσυκα και φοίνικες, ελιές και γαιδουράγκαθα είναι αυτά που αναδεικνύει η καλλιτέχνιδα στην τελευταία της δουλειά και που δεσπόζουν- χαρακτηρίζουν το ελληνικό τοπίο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Έφη Βερικίου αποφοίτησε το 2003 από το Β’ Εργαστήριο Ζωγραφικής με καθηγητή τον Δημήτρη Σακελλίωνα. Έχει παρακολουθήσει επίσης μαθήματα φωτογραφίας με καθηγητή τον Μανώλη Μπαμπούση. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεκριμένα στη Συρία και στην Ιταλία και έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές στην Ελλάδα. Δίδαξε εικαστικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για τη δουλειά της έχουν γράψει οι Αθηνά Σχινά-  Ιστορικός Τέχνης και Τεχνοκριτικός, Γιάννης Κολοκοτρώνης – Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στην Αρχιτεκτονική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιάννης Παπαφίγκος – Τεχνοκριτικός και μέλος της ΑΙCA και Γεωργία Magy Τουλιάτου-Εικαστικός(P.h.D.). Η Έφη Βερικίου είναι επίσης μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Η Μιλένα Δημητροκάλλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971.  Σπούδασε Οικονομικά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο.  Παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων στη Φιλοσοφία του Νου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ολοκλήρωσε το διετές πρόγραμμα εκμάθησης Σχεδίου και Ζωγραφικής, καθώς και το πρόγραμμα Σχεδίου Β’ και Τεχνικές της ζωγράφου Μαριέλας Κωνσταντινίδου στην Αθήνα. Έχει εργασθεί στον τομέα της διαφήμισης και από το 2011 ασχολείται με τη ζωγραφική. 

Έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές εκθέσεις και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 14 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε διεθνείς εικαστικούς διαγωνισμούς και το 2013 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό τέχνης Mitteleuropa Prix International Art Prize.

 Τα έργα της στη ζωγραφική είναι μια έκφραση ενός εσωτερικού ταξιδιού προς  την αρχέγονη και απλή γλώσσα της ψυχής, χρησιμοποιώντας αφηρημένες μορφές και διαφορετικά μέσα και τεχνικές. 

Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.  Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 

Η Μαρία Διακοδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 ασχολείται με τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό εντύπων και το 2005 εξέδωσε το περιοδικό “Εποχές”, ασχολούμενη κυρίως με τη δημιουργική σχεδίαση σελίδων και την αρχισυνταξία. Παράλληλα έκανε σπουδές Σκηνογραφίας, Τρισδιάστατης Μακέτας και Θεατρικού Κοστουμιού. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στε Ελλάδα, Μ. Βρετανία και Σουηδία. Χρησιμοποιώντας ακρυλικά χρώματα, χαρτιά, kappamount και αναπαραγωγές μέσω υπολογιστή συνθέτει και αναδημιουργεί εικόνες με τρισδιάστατο αποτέλεσμα.

Η Πένη Μαναβή γεννήθηκε το 1968. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Aποφοίτησε το 2004 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Ι. Ψυχοπαίδη. Επίσης, είναι πτυχιούχος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στη Φυσική Ακτινοβολιών στο UCL του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σύρο και Μαδρίτη και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως στην Νέα Υόρκη, το Τορόντο, το Παρίσι την Μαδρίτη και την Λωζάννη. To 2013 συμμετείχε στην έκθεση “Art en Capital” στο Grand Palais στο Παρίσι όπου της απονεμήθηκε η διάκριση ”Toile d’Or de l’Année 2013” από το “Federation Nationale de la Culture Française”.