Art Athina, Painting, Ζωγραφικη

blue – Art Athina 2015

To read the post in English, click here!

Το μπλε και οι αποχρώσεις του συνδέονται άμεσα με την εικόνα του καθαρού ουρανού και της βαθιάς θάλασσας. Τυπικά ουράνιο χρώμα, στοιχείο ηρεμίας, θεωρείται χρώμα αρμονίας, εμπιστοσύνης και ελευθερίας. Η Μεσόγειος, εφόσον ήταν δυνατό να χαρακτηριστεί με ένα συγκεκριμένο χρώμα, αυτό σίγουρα θα ήταν το μπλε.

Στην αρχαία Αίγυπτο το μπλε προστάτευε από το κακό στη μετά θάνατον ζωή, στην αρχαία Ρώμη θεωρούνταν χρώμα βαρβαρικό, ενώ στη Μεσαιωνική Ευρώπη σηματοδοτούσε δύναμη. Οι ζωγράφοι του 19ου αιώνα το χρησιμοποιούσαν για να αποτυπώσουν στον καμβά συναισθήματα και ψυχικές διαθέσεις. Το χρώμα αυτό έχει συνδεθεί κατά καιρούς με την αθανασία και την πνευματικότητα αλλά και με την αποκάλυψη και την αγνότητα. Επιπλέον, οι γαλάζιες αποχρώσεις είναι συνυφασμένες με τη συμπαντική έλξη.

Πέντε καλλιτέχνες, η Αρετή Κλουτσινιώτη, η Πένη Μαναβή, ο Αλέξης Σπαθούλας, ο Αστέριος Τόρης και ο Ηλίας Τσακμάκης, δημιουργούν, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό στυλ, έργα που περιλαμβάνουν μπλε χρώμα ή που το δηλώνουν υποσυνείδητα, μέσω των θεμάτων τους. Ούτως ή άλλως, η χρωματική παλέτα του μπλε της θάλασσας και του ουρανού που μας περιβάλλει δεν είναι παρά μια εντυπωσιακή ψευδαίσθηση, πολλές φορές όπως ακριβώς και η ‘πραγματικότητα’ που μας προσφέρει η ζωγραφική και η γλυπτική τέχνη.


O καλλιτέχνης Francesco Risola συμμετέχει με το έργο τoυ ‘Όμορφος Κόσμος, αγγελικά πλασμένος’ στην ομαδική έκθεση ‘Αrt Athina Contemporaries: 2015-1976’, του επιμελητή Χριστόφορου Μαρίνου, που θα παρουσιάζεται παράλληλα στον πρώτο όροφο του Τae Kwon Do.


Βιογραφικά

Η Αρετή Κλουτσινιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts του Παρισιού με καθηγητές τους Matthey στη ζωγραφική και τον Licata στο ψηφιδωτό. Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει συμμετοχή σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Maϊάμι (Wynwood, Μάρτιος 2012)και Εκουαδόρ. Αναφορικά με το έργο της έχουν γράψει σημαντικοί Έλληνες τεχνοκριτικοί, ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα. Έργα της παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης ART ATHINA 2011.

Η Πένη Μαναβή γεννήθηκε το 1968. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Aποφοίτησε το 2004 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Ι. Ψυχοπαίδη. Επίσης, είναι πτυχιούχος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στη Φυσική Ακτινοβολιών στο UCL του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σύρο και Μαδρίτη και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως στην Νέα Υόρκη, το Τορόντο, το Παρίσι την Μαδρίτη και την Λωζάννη. To 2013 συμμετείχε στην έκθεση “Art en Capital” στο Grand Palais στο Παρίσι όπου της απονεμήθηκε η διάκριση ”Toile d’Or de l’Année 2013” από το “Federation Nationale de la Culture Française”.

Ο Αλέξης Σπαθούλας γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κατά τα έτη 1999-2003. Αποφοίτησε με Άριστα από το ΣΤ’ εργαστήριο με καθηγητές τους Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και Βασίλη Βλασταρά. Το 2001 παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στη Facultad de Bellas Artes στη Μαδρίτη, μέσω του προγράμματος Erasmus. Επίσης πήρε μαθήματα φωτογραφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητή τον Μανώλη Μπαμπούση. Έχει διδάξει μαθήματα καλλιτεχνικών σε γραφείο παιδοψυχολογίας, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη ζωγραφική εσωτερικών χώρων. Έχει λάβει μέρος σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και πρόσφατα στην Ιαπωνία, ενώ το 2008 παρουσιάσε στην Αθήνα την πρώτη του ατομική έκθεση.

Ο Αστέριος Τόρης γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας. Το 1980 κερδίζει το πρώτο βραβείο σε έκθεση ζωγραφικής του Ινστιτούτου ΔΕΛΤΑ. Έχει παρακολουθήσει ζωγραφική στο Εργαστήρι ζωγραφικής στη Morricke Schule στα περίχωρα της Στουτγάρδης στη Γερμανία. Έχει συνεργαστεί για τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις. Έχει επίσης παρουσιάσει έργα του σε ατομικό επίπεδο στην Ελλάδα σε επιλεγμένες γκαλερί και χώρους τέχνης.

Ο Ηλίας Τσακμάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε στο Β’ Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, από όπου αποφοίτησε το 2012 υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γ. Λάππα. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής, κεραμικής, σκηνογραφίας, φωτογραφίας και σύγχρονων πολυμέσων. Είναι, επίσης, απόφοιτος του τμήματος Χημείας του κλάδου Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συμμετάσχει σε πέντε ομαδικές εκθέσεις σε επιλεγμένες γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα. Δουλειά του παρουσίασε επίσης τα δύο τελευταία χρόνια στη Διεθνή Συνάντηση Τέχνης Art-Athina 2013 και Art–Athina 2014 μαζί με την Art Zone 42 Gallery. H πρώτη του ατομική έκθεση εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο 2014 στην Art Zone 42 Gallery.

O Francesco Risola έχει γεννηθεί στην Ιταλία. Κατέχει πτυχίο της Αρχιτεκτονικής του Instituto Universitario di Architettura di Venezia. Εκεί έζησε και εργάστηκε ως εικαστικός και αρχιτέκτονας με ειδίκευση στην ανακατασκευή κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ως εικαστικός. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε Βενετία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στην γκαλερί Art Zone 42. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.