«Ίσως όλοι οι δράκοι της ζωής μας να ’ναι πριγκιπέσες, που δεν προσμένουν παρά την ώρα που θα μας δουν όμορφους και τολμηρούς. Ίσως κάθε τι τρομακτικό να ‘ναι στο απώτερο βάθος του, έρημο και αβοήθητο και να προσμένει από μας βοήθεια».

Rainer Maria Rilke, Γράμματα σε ένα νέο ποιητή.

 

Η γκαλερί ArtZone 42 θα παρουσιάσει από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου 2018 την ομαδική έκθεση με τίτλο Once upon a…dragon σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου. Τριάντα πέντε Έλληνες και ξένοι σύγχρονοι καλλιτέχνες, με αφορμή το απόσπασμα του Rainer Maria Rilke επιχειρούν να αποτυπώσουν εικαστικά τη δική τους προσωπική αναμέτρηση με το φόβο. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στην Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018 στις 8.00 μμ.

Η επιμελήτρια σημειώνει σχετικά: «Το συλλογικό φαντασιακό, μέσα από την αλάθητη σοφία του, αποτύπωσε συμβολικά σε πολυάριθμες εκφάνσεις του λαϊκού δυτικού πολιτισμού, όπως θρύλους, δοξασίες, παραμύθια ή θρησκευτικές αλληγορίες, το συναίσθημα του φόβου, αυτή την ενστικτώδη, φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπινου ψυχισμού απέναντι σε έναν εξωτερικό κίνδυνο ή μια απειλή, ως ένα δράκοντα, ως ένα απόκοσμο, τερατόμορφο ον δηλαδή, με γιγάντιες διαστάσεις, κακόβουλες διαθέσεις και υπερφυσικές δυνάμεις. Και φυσικά η εξόντωσή του τέρατος και η αποκατάσταση της τάξης απαιτούσε την παράτολμη και γενναία επέμβαση μόνο ενός ήρωα. Ενός δηλαδή εκλεκτού υπεράνθρωπου.

Μέσα όμως από τη διδακτική τους αλληγορία, οι φανταστικές αυτές ιστορίες κρύβουν πάντα βαθιά μέσα στον πυρήνα τους, μια αδιαπραγμάτευτη οικουμενική αλήθεια. Την γνώση ότι η προσωπική αναμέτρηση με το φόβο απαιτεί από εμάς τους ίδιους να δράσουμε υπερβατικά και να γίνουμε εν τέλει οι ίδιοι ήρωες του εαυτού μας. Μια δράση άμεση και ουσιαστική, όχι όμως με την έννοια του καθήκοντος, αλλά με την έννοια της επιλογής. Διότι εάν, όπως πολύ εύστοχα μας παροτρύνει ο Rilke να πράξουμε, επιλέγαμε να ορίσουμε το φόβο όχι ως έναν τρομακτικά απειλητικό δαίμονα, αλλά ως μια αβοήθητη πριγκίπισσα, που μας τείνει το χέρι για βοήθεια και προσμένει καρτερικά τη δική μας σωτήρια επέμβαση, τότε αυτόματα θα άλλαζε και η οπτική αλλά και η στάση μας απέναντι στο συναίσθημα αυτό.

Tο μόνο αντίδοτο απέναντι σε αυτή την εσωτερική αγκύλωση του ανθρώπου μπροστά σε ότι φαντάζει δύσκολο ή ακατόρθωτο, σε ότι είναι πρωτόγνωρο και διαφορετικό, η μόνη δραστική ουσία λοιπόν είναι η ίδια η θέληση και η γενναία απόφασή του, όχι να αφορίσει τη διστακτικότητα που νιώθει, αλλά να την αποδεχτεί και να την αγκαλιάσει, να επενδύσει σε αυτήν κάθε δημιουργική του δεξιότητα και κάθε επιθυμία αλλαγής και να επιλέξει τέλος συνειδητά να ακολουθήσει το νέο μονοπάτι που τον καλεί, ακόμη κι αν δεν γνωρίζει τον προορισμό ή την τελική έκβαση. Η μόνη ηρωική πράξη είναι να αφήσει στην άκρη τα παιχνίδια του μυαλού που συχνά θολώνουν την κρίση και με ψυχραιμία να μετατρέψει την αβεβαιότητα σε τόλμη, να επιδείξει αποφασιστικότητα αντί για αδράνεια, να χρησιμοποιήσει το δέος μπροστά στο άγνωστο ως την πυξίδα που θα τον βοηθήσει να εισέλθει στο βασίλειο εκείνο, όπου κανένας δράκος δεν φυλάει τις πύλες, καμία φωτιά δεν απειλεί να κατακάψει τον πόθο, κανένας δαίμονας δεν καραδοκεί να αφανίσει τη δημιουργία. Μόνο μια κόρη, μια όμορφη πριγκηπέσα αδημονεί να συναντήσει τον ιππότη που θα λύσει επιτέλους τα μάγια».

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: ΑΡΣΕΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΑ, ΑΥΓΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΒΑΛΑΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΒΙΚΥ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΙΑ, ΓΑΡΥΦΑΛΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΝΝΑ, ΓΚΛΙΝΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΓΡΙΒΑ ΕΛΛΗ, ΔΑΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΙΤΣΚΟΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ΚΑΣΣΑΡΑ ΧΑΡΑ, ΚΙΤΜΕΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΟΥΒΑΤΣΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΚΟΥΤΣΟΣΠΥΡΟΥ ΜΑΡΙΝΑ, ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΦΑΝΗΣ, ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΠΑΠΑÏΩΑΝΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΡΟΥΚΟΥΝΑΚΗ ΜΑΙΡΗ, ΣΙΑΛΑΚΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΠΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΤΖΟΥΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΤΟΡΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ, ΤΡΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΤΣΑΝΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ, ΤΣΙΑΠΑΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΦΕΝ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΦΙΛΙΠΗ ΜΥΡΤΩ, ΦΩΛΙΝΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, DA-KISS, GENERAL VICTORIA, PAPAKOSTAS DEMETRIOS, PEREGOZ ROBERTO, SCHIAVINA ELISA.