Uncategorized

‘SHE’ – Γιάννης Στεμπίλης

Την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. εγκαινιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση του εικαστικού δημιουργού Γιάννη Στεμπίλη με έργα σκαλισμένα και λαξευμένα σε μέταλλο υπό τον τίτλο ‘SΗE’, που αποτελεί ουσιαστικά μια ωδή στη Γυναίκα ως Σύμβολο, Μάνα, Θεότητα, Γεννήτορα.

Η Ιστορικός της Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, σημειώνει για το έργο του εικαστικού, Γιάννη Στεμπίλη:

Ιδανικές και άφθαρτες, από την φλογισμένη μήτρα της αθανασίας πλασμένες, αναδύθηκαν μια μέρα ή νύχτα, σε μια εποχή, μέσα από της ζωής το φως. Γυναίκες, που από της ιστορίας, το παρελθόν και το παρόν, το διάβημα, μ’ άθραυστη βιάση, πέτυχαν να κατακτήσουν, με την κυριαρχική τους ορμή, τους παγκόσμιους θρόνους του αιώνιου. Για άλλους, μικρές, μεγάλες, γι’ άλλους, αφηγήσεις, μοναδικές ιστορίες, ξεχωριστών γυναικών, ζωντανεύουν, μέσα από τα πορτρέτα τους, και πρωταγωνιστούν, στην ατομική εικαστική έκθεση του Γιάννη Στεμπίλη, που φέρει τον τίτλο: “SHE”.

Μεταλλικές, γεμάτες χρώμα, πυρωμένες, ξεπροβάλλουν λαξευμένες, σαν ανασαίνουν, μέσα στους παιχνιδιάρικους ρυθμούς και την αστραφτερή, εκκεντρική λάμψη της ποπ αρτ παράδοσης που αποζητά να τραβήξει, εξαρχής, το βλέμμα. Αποτυπώνονται εικονιστικά, στο στιγμιαίο αντιπροσωπευτικό της ύπαρξης τους, και υπενθυμίζουν, για μια ακόμη φορά, στον θεατή, τους λόγους και τις αιτίες της αδιαμφισβήτητης τους υπεροχής• με μια σαγήνη, ομορφιά ή φαντασία, που κόβει την ανάσα.

Έτσι λοιπόν, ο εικαστικός, μέσα από την τέχνη του, και μέσα από την προσωπική του οπτική, ιδιάζουσα τεχνική απόδοση και θεώρηση, έχει επιλέξει να μας επανασυστήσει, διεθνούς φήμης γυναίκες, κορυφαίες προσωπικότητες των Τεχνών, της Πολιτικής και των Γραμμάτων, που έχουν αφήσει, με τη ζωή και το έργο τους, το ανεξίτηλο στίγμα τους, στον παγκόσμιο χάρτη της ιστορίας.

Ανάμεσα στις γυναίκες αυτές, πρωτοστατούν: η κορυφαία Ελληνίδα, σοπράνο του 20ου αιώνα, Μαρία Κάλλας, η Εβραία φιλόσοφος, μαρξίστρια πολιτική θεωρητικός και επαναστάτρια, Ρόζα Λούξεμπουργκ, αλλά και η Μαρία Παντίσκα, η ξακουστή, μαυροφορεμένη «γυναίκα από το Δίστομο», που έχει φωτογραφηθεί, καθώς θρηνεί τέσσερις μήνες μετά από την μεγάλη σφαγή (Ιούνιος του 1944). Πλάι σ’ αυτές, βρίσκουμε γυναίκες, όπως είναι: η Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια, πρώην μοντέλο και πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF, Μία Φάροου, η τραγουδίστρια της ποπ, Κιμ Γουάιλντ και η μούσα του Αλμοδόβαρ, Ισπανίδα ηθοποιός, Ρόσι ντε Πάλμα.

Πέρα από εκείνες όμως, τις δοξασμένες, μιας που η φύση της ποπ αρτ κουλτούρας το επιτρέπει, ο εικαστικός, διευρύνει το πεδίο της δημιουργικής του εμβέλειας, προσθέτοντας τολμηρές συνθέσεις που απεικονίζουν το γυμνό γυναικείο σώμα, ως έχει. Αθώα προκλητικό, βαθιά ερωτικό, σαν βγαλμένο από το φαντασιακό, το χάδι και το σάρκινο αίμα που κυλάει στις φλέβες μιας ερωτικής ποίησης. Κάπου μεταπλάθει και την Μόνα Λίζα.

Νικολένα Καλαϊτζάκη, 

Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελήτρια, 

ΜΑ Δημοσιογράφος,

Μέλος AICA Ελλάδος

 

Βιογραφικό καλλιτέχνη

Ο Γιάννης Στεμπίλης γεννήθηκε το 1968. Από το 1986 και για τρεις δεκαετίες υπήρξε σχεδιαστης κοσμηματων. Εδώ και μερικά χρόνια πάντρεψε τις τεχνικές του ικανότητες στην κατεργασία των μεταλλων με το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες και εικαστικές τέχνες. Ετσι προέκυψε μια δική του τεχνική με έργα σκαλισμένα και διαμορφωμένα πάνω σε μέταλλα που συχνά κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να ξεφύγουν από το τελάρο και να διεκδικήσουν τον τρισδιάστατο χώρο. Κάθε έργο θέλει από 2 έως 6 μήνες για να ολοκληρωθεί. Έχει λάβει μέρος σε περίπου 50 εκθέσεις κοσμημάτων καθώς και εικαστικές ομαδικές εκθέσεις σε χώρους και γκαλερί της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Έχει εκπροσωπήσει επίσης την Ελλάδα στην Biennale νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης στη Λισαβόνα το 1994, καθώς και στην Βiennale του Λονδίνου το 2021.

 

Η έκθεση διαρκεί μέχρι και το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Στον χώρο τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας όπως αυτά έχουν εξαγγελθεί. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με χρήση μάσκας.